Avui
9.1º 47% 7.4 Km/h
Publicitat
Vicenç Relats

Vicenç Relats

Periodista i membre del secretariat nacional de l'ANC

Opinió

Benvolgut Mayo

Benvolgut Josep Mayoral, alcalde de Granollers, t’escric aquestes ratlles per l’estima i l’admiració sincera que et tinc, com tants granollerins i vallesans. Sé que, per damunt de tot, ets un alcalde respectat, que s’estima la seva ciutat i els seus veïns, i que vetlla pels seus interessos i pels seus drets. Per això mateix vas desmarcar-te com vas saber de la posició tancada del teu partit, el PSC, en el boicot rotund al referèndum de l’1 d’octubre. No vas facilitar els locals municipals habituals de votació, com alguns companys de files teus es van esforçar tant a remarcar, però a diferència d’ells vas apostar pel diàleg amb el govern de la Generalitat per contribuir a què hi hagués prou llocs a la ciutat per votar amb comoditat. No vas condemnar la consulta com sí que van fer els teus correligionaris del PSC i del PSOE –sempre de bracet amb el PP i C’S- sinó que en vas parlar amb respecte. Se t’agraeix.

Saps bé tot el que ha passat des de l’històric 1 d’octubre ençà a Granollers, al Vallès i a Catalunya. Has vist la multitud de granollerins que, tot i les dificultats, van acudir a les urnes –més del 50% dels censats-, en una proporció similar a la del referèndum de l’Estatut d’autonomia del 2006 (51,3%) i set punts superior a la de la Constitució Europea del 2003 (43,8%). Un total de 17.601 electors (el 87,8%) van votar Sí al fet que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república, 1.837 (9,1%) van votar No i 607 (el 3%) van optar pel vot blanc o nul. Vas veure també l’acció valenta, participativa i alegra que centenars de veïns organitzats van fer en defensa de l’obertura i el manteniment dels col·legis electorals, des de moltes hores abans de l’inici de les votacions. I els dies 2 i 3 d’octubre vas contemplar com la ciutat bullia amb les més multitudinàries protestes polítiques que ha viscut mai, en rebuig a les brutals agressions dels agents de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional, que havien ferit 900 ciutadans indefensos quan anaven a cometre el gran delicte de votar. Unes manifestacions de dignitat que van ser representatives d’un poble alçat que no es vol deixar trepitjar i que alhora expressaven festivament el suport al gran triomf sobiranista de diumenge. Quina festa de la democràcia, tot plegat, no trobes?

Has vist també la resposta negada a tot diàleg i mediació que han donat des del govern espanyol, el seu mateix cap d’Estat i els seus grans partits -PP, PSOE i Cs- al gran repte polític català ara plantejat. Una resposta que no varia substancialment de la que dóna la delegació catalana del PSOE en què lamentablement s’ha convertit el teu partit, que fins i tot s’ha negat a criticar conjuntament amb altres forces representades al Parlament la brutal actuació policial. Quina llàstima! T’imagines que fort que hauria estat si Granollers i els granollerins haguessin estat entre les víctimes de les forces de seguretat de l’Estat que venien –ara està clar que amb la consigna de “a por ellos!”- a intentar avortar un referèndum a qui negaven –i encara neguen- tota capacitat de fer-se!

El contenciós per l’emancipació nacional que viu el nostre país, empès llargament des del carrer per una societat cada vegada més conscient, transversal i unida, ha arribat a un punt definitiu, on ara pràcticament només cal aclarir si s’està amb la democràcia real o amb la de la Guàrdia Civil, la policia nacional, l’exèrcit espanyol i tots aquests jutges i fiscals que fins i tot són incapaços de veure cap irregularitat en les pallisses policials més bèsties des de la mort de Franco. No, ells insisteixen que cal agredir, perseguir, multar, embargar comptes i béns i empresonar alcaldes i governants catalans que malden perquè el poble es pugui expressar. I sostenen que cal acusar de sedició els màxims dirigents de les entitats civils sobiranistes –l’ANC i Òmnium- i fins i tot alts càrrecs dels Mossos d’Esquadra per les protestes ciutadanes pacífiques d’una gentada que el 20 de setembre va sortir al carrer contra unes detencions del tot arbitràries. Tot això i vés a saber què més gosaran fer, perquè comencen a demostrar que en aquesta democràcia a l’espanyola no hi ha límits per al totalitarisme i la violència.

Prou saps que diumenge van anar a votar a favor de la independència una molt gran part dels 10.209 granollerins i granollerines que ara fa dos anys et van tornar a votar com alcalde, en una històrica tercera majoria absoluta, que vas guanyar pel teu mèrit personal, en contrast amb la franca davallada del teu partit arreu. I com que coneixes pràcticament tothom, saps bé que aquesta gent són de bona pasta, com ho és tothom, i no són pas ciutadans “deslleials” ni “il·legals” ni “tumultuosos” sinó ciutadans lliures amb un gran i legítim afany de llibertat i de justícia. I ara que el futur que encara Catalunya ja no pot ser més un debat jurídic impossible de legalitats, en mans d’uns jutges i fiscals amb les cartes marcades, cal posar fi a les complicitats basades en aquesta lògica totalitària i antipolítica, com la del gran socialista Alfonso Guerra, que anima a treure els tancs. Perquè ara aquest és més que mai un debat a peu de carrer, de cada ciutat, de cada poble, de cada escala de veïns, en el qual un dia tots ens preguntarem què vam fer en aquests dies històrics que Catalunya ha afirmat que vol viure en llibertat.

Benvolgut Mayo, arribo al final i encara no sé ben bé perquè t’adreço aquestes paraules que em van venir al cap mentre dimarts em manifestava per la teva ciutat, la meva capital comarcal, revoltat però carregat d’esperança. Potser penso en tu, que et sé una veu lliure, ara que cal que sorgeixin veus valentes arreu, també des de les ciutats, sobretot quan volen ser realment educadores i compromeses amb  la pau i la llibertat.
Amb tot l’afecte.
Publicitat

Comentaris

 • Estimado Vicenç,

  No sé de dónde has extraído los datos. Según la Generalitat, en Granollers participó el 47,03% del censo (no es más de la mitad, como dices). En las últimas autonómicas la participación fue del 77,61%, bastante más alta que en el pseudo-referendum del 1-O.

  Hasta los observadores internacionales han manifestado que el referendum estaba pleno de irregularidades. Y el colmo es que se haya hecho un uso ilegal de los datos personales de todos los catalanes, poniéndolos... Llegir més

 • A criteri meu, qualsevol militant socialista amb un bri de dignitat hauria de deixar el partit o demanar públicament la dimissió de la direcció.

 • Bé, Vicenç. Crec que la gent ha vist i llegit què vols dir i que no es tracta precisament d'explicar acudits com ens vol fer creure Ramón Pla López. Gràcies Vicenç.

 • Santi Casacuberta Barcelona i LliÇà d' AmuNt

  La dignitat es te o no es te. I la.dignitat del reconeixement per sobre de.sigles o ideologies t' honora estimat Vicens. Aquest nou pais q construim ha de tenir com a principis la dignitat del poble i de les persones.
  Dins de les desgracies i mes enllà de les sigles alguns han quedat ben retratats.
  Tothom sap i podia.esperar el q ha succeit
  Dels Bobons, de Rajoy o la Sorayita, de Guerra o Bono.
  Pero aqui, en el mon de la.dignitat i les.miseries.han quedat retrtats i ben retratats alguns com Ro... Llegir més

 • Bravo Vicens!! Article encertat i just reconeixement per una persona que va saber estar per sobre de les consignes d'un partit. Chapeau per l'alcalde Mayoral.

 • Un escrit fet amb la teva gran capacitat d'apagar focs i no pas regar-los amb benzina
  Bravo Vicenç

5 -10 -20 -tots
1


 


Publicitat

Publicitat

Entrevista

“Al principi em prenien per la secretària”

Pepita Maymó Gerent administradora de l'empresa Ballesta J.J.M.

“Al principi em prenien per la secretària”
giny

Edició en paper

15 de març de 2018

PublicitatPublicitat
Publicitat