Avui
12.4º 73% 7.4 Km/h
Publicitat
Joan Sala Vila

Joan Sala Vila

Escriptor. Ha estat promotor de la Festa de les Lletres Catalanes del Vallès Oriental.
 

Opinió

La cultura, factor bàsic del benestar dels pobles

El concepte de la paraula cultura és molt ampli i extens. Però, personalment penso que la cultura és la base indispensable per a una convivència digna. No és la meva intenció comentar si tal acció és cultural o no. Allò que sí penso és que cultura ultrapassa el fet de tenir coneixements. Ser savi és un signe cultural però no l’únic. La cultura és una actitud de conreu, de sembrar i recollir. Si els meus coneixements no m’enganyen, l’etimologia de la paraula prové d’un verb llatí que significa conrear. Des d’aquesta consideració, persona culta és aquella que es preocupa d’exercitar la seva intel·ligència i la seva creativitat.

Perquè conèixer i mostrar proporcionen la imatge de la persona íntegra. Una persona pot ser molt culta perquè treballa molt, però el seu esforç està limitat per les seves circumstàncies. Les diferències són presents en totes les manifestacions del ser humà i el tracte de les diferències defineix la qualitat humana. Entendre les diferències i d’acord amb elles saber actuar defineix el grau qualitatiu de la cultura. I aquestes diferències són presents en totes les manifestacions humanes. I són precisament les diferències les causants del progrés social en tota la seva extensió i amplitud. De la mateixa manera que la imatge física de la persona palesa moltes diferències, alçada, amplada i pes i la configuració del físic predisposa a ser més ràpid o més resistent, també el psíquic presenta diferències d’aprenentatge, valoració, interpretació, comunicació, creativitat i parlem de científics, filòsofs, historiadors, artistes i aquestes diferències cataloguen el procés cultural.

Dissortadament, la configuració mundial de la humanitat no proporciona als humans les condicions indispensables per poder desenvolupar adequadament la seva capacitat cultural. I ens trobem malauradament amb molta gent que només sap llegir i escriure i molts més que ni això. El gran greuge de la humanitat, també en el segle XXI, el trobem en la trista realitat de no poder desenvolupar la capacitat cultural. Existeixen persones excepcionals que, malgrat aquesta problemàtica i la mancança de coneixements, demostren en el marc de la seva vida una cultura extraordinària. En l’ambient en que més em moc, la poesia, m’he meravellat davant la qualitat de persones que sense, diuen elles, haver pogut estudiar a l’hora de recitar presenten la millor poesia de casa nostra. És encoratjador comprovar la qualitat humana i passional de molts poemes que es llegeixen a les xarxes i els seus autors o autores no formen part de l’elit literària, però sí de l’elit del cor, malgrat les deficiències gramaticals dels seus poemes. I és precisament la presència de tanta gent en el món, que vol saber, és el clam urgent de la societat reclamant els drets de poder treballar adequadament amb la seva intel·ligència, memòria i passió.

Des de la talaia del Niu d’art poètic, de Parets, el compromís de contribuir cada dia més en millorar el nivell cultural de la població s’ha començat a publicar una revista cultural, amb el nom de És Parets, amb l’objectiu que cada ciutadà i ciutadana descobreixi la seva real capacitat cultural. Com? Perdent la por, llençar-se a la piscina i escriure allò que pensa. Niu d’art desitja que tothom perdi la por a manifestar-se en el camp de l’escriptura. Cal decisió, és veritat, però també humilitat per conèixer les possibilitats pròpies. Si desenvolupem la cultura del poble, farem més present el benestar.
 
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Publicitat

Publicitat

Aparador

Your Home Deco: la teva botiga de decoració en línia

Your Home Deco: la teva botiga de decoració en línia
giny

Edició en paper

15 de febrer de 2018

PublicitatPublicitat

Entrevista

“Veure casa meva mentre corro és el que més em motiva de la Mitja”

Toni de Arriba Voluntari i corredor de la Mitja

“Veure casa meva  mentre corro és  el que més em  motiva de la Mitja”
Publicitat