Avui
9.1º 47% 7.4 Km/h
Publicitat
Oriol Font i Bassa

Oriol Font i Bassa

Graduat per l'ESCAC en l'especialitat de Documental. Empresari. Observador professional i escriptor amateur.

Opinió

La Llei dels 100 euros

Des d’aquestes línies m’agradaria fer una humil proposta de llei al nostre estimat consistori municipal. No és que em cregui en poder de la raó ni de la veritat absoluta, però si que em crec, com a granollerí de fa molts anys, amb l’obligació d’aportar el meu gra de sorra a aquesta nostra ciutat. Anem doncs, a desgranar la proposta:
 
Títol
Llei dels 100 euros (el nom potser no és massa original però sí que és explícit i, a l’espera de res millor, de moment ja servirà).
 
Preàmbul
L’educació és bàsica per fer que els individus que componen una societat i, en objectiu final, la societat mateixa, enterrin els seus instints més primaris i es transformin en uns ens més semblants a l’Homo sapiens socialis (inventat? No ho sé...). Però com tots els canvis profunds, aquest també és lent i, a vegades, s’ha de donar una petita empenta per tal d’accelerar-los una mica. Com? Ajudant l’acció educativa amb, diguem-ne, càstigs. No, no càstigs físics de 200 fuetades, però sí els càstigs que això que en diuen l’Estat de Dret, permet: les multes.
 
Soliloqui
Sí, ho sé, molts de vosaltres deveu estar pensant “que diu aquest boig? Més multes?”. Doncs sí, més multes. I és que no és millor multes pels infractors que impostos per a tothom? Jo crec que sí.
 
Cos de la llei
Article 1 – pintades en llocs no permesos: en aquest article diferenciaria tres tipus de pintades: les reivindicatives (ens volem vives, no votis, etc), les tipus gos, és a dir, signatures per marcar el territori i, en tercer lloc, l’artista i els seus dibuixos. En totes elles s’hi podria afegir un subgrup que serien els aprenents: nens i nenes que, amb el beneplàcit dels seus pares, mares o tutors, pinten el terra de places i carrers amb guixos de colors. A cada un d’aquests, multa de 100 euros. També crec que s’hi hauria d’afegir un recàrrec a les pintades amb faltes d’ortografia o amb errors en les dades.
 
Article 2 - llençar objectes a la via pública: papers, plàstics, puntes de cigarreta, xiclets, closques de pipes, etc. Les papereres serveixen per aquest fi. El terra no. Multa: 100 euros.
 
Article 3 - gossos: més que als gossos, em refereixo als amos que deixen que els seus quadrúpedes amics es pixin als portals de les cases, no recullen els excrements i converteixen amb delinqüents als que intentem que el pas dels nostres animals no deixi rastre. O pitjor, fan que els delinqüents semblin els gossos quan només fan el que els han ensenyat. Aquí també podríem afegir els que no lliguen el gos, per petit que sigui, perquè tots tenen boca i si el meu va lligat i amb morrió perquè el seu que té més mala llet no hi va? Multa: 100 euros.
 
Article 4 - volum acústic: aquí entrem al “jo faig el que vull i els altres que es fotin”. Cridar pel carrer, parlar en llocs públics a massa decibels per sobre del que l’educació i el sentit comú demanen o portar la música a tot drap al més pur estil lloro dels anys 90 (els recordeu?). De veritat, escolteu la música que vulgueu i parleu del que us vingui de gust, però no m’ho feu patir a mi. Multa: 100 euros.
 
Segur que em deixo molts altres articles, però l’idea crec que s’entén. I tingueu present una cosa: si ho apliquéssim, o seríem una ciutat neta o seríem una ciutat rica. Bon estiu!
 
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Publicitat

Publicitat

Entrevista

“Al principi em prenien per la secretària”

Pepita Maymó Gerent administradora de l'empresa Ballesta J.J.M.

“Al principi em prenien per la secretària”
giny

Edició en paper

15 de març de 2018

PublicitatPublicitat
Publicitat