Avui
9.8º 88% 13.0 Km/h
Publicitat

Entrevistes

Roger Pallarès: "Al Japó els actes d'homenatge no són reivindicatius; són introspectius"

Roger Pallarés Becat per assistir a la conferència internacional de Joves per la Pau a Hiroshima

Roger Pallarès, al Parc del Memorial de la Pau d'Hiroshima
Roger Pallarès, al Parc del Memorial de la Pau d'Hiroshima
Becat per l’organització Mayors for Peace, de la qual forma part l’Ajuntament de Granollers, el granollerí Roger Pallarés (22 anys) va assistir, amb joves d’altres països com Regne Unit, Brasil i Bèlgica, i en representació de la ciutat, a la conferència internacional de Joves per la Pau, que es va celebrar del 4 al 14 d’agost passat a Hiroshima. En total van participar-hi 43 joves d’entre 16 i 25 anys d’arreu del món. Pallarés és llicenciat en Relacions Internacionals per la Blanquerna-Universitat Ramon Llull i acaba de finalitzar un màster en Relacions Internacionals a London School d’Economics.

–Com valores l’experiència al Japó?
–Ha estat fantàstica. La majoria dels joves assistents érem de fora del Japó i això ens va permetre conèixer com i de quina manera entenem tot allò que té a veure amb la cultura de la pau. Hi ha coses que em van sorprendre realment.

–Com quines?
–Una que encara em fa reflexionar molt és la manera com viuen els actes d’homenatge i de record que organitzen per rememorar els brutals bombardejos que van patir. Des d’una perspectiva occidental, ells ho viuen d’una manera diferent. Nosaltres tenim la tendència a reivindicar i demanar desitjos en aquest tipus d’actes, i ells, per contra, ho viuen d’una manera introvertida, de fora cap a dins, i molt intensament. Són actes emotius, plens de silenci, i amb dedicatòria de poemes, especialment. En cap cas tenen una actitud reivindicativa com nosaltres.

–Vas intervenir a la conferència?
–Vaig tenir la sort de participar-hi el dia 11, juntament amb d’altres joves de Hannover, Volgograd, Manchester, Ypres i Santos, ciutats que formen part del projecte Majors for Peace. Jo em vaig centrar en explicar que fa Granollers per fomentar la cultura de la pau a nivell educatiu i quina va ser la tragèdia que va viure la ciutat el 1938.

–I què va explicar específicament de les accions de foment de la cultura de la pau?
–Bàsicament l’esforç que s’ha fet a nivell educatiu i pedagògic per conèixer el bombardeig. En aquest sentit, em va agradar explicar les coses que s’impulsen des del Centre de Cultura per la Pau de Can Jonch, a través d’iniciatives com el manteniment dels refugis, la col·locació de les rajoles que recorden on van caure les bombes el maig de 1938, o aquella acció de bombardeig poètic de fa uns anys, que tan bé recordo encara.

–La seva explicació va coincidir amb la que van fer altres participants?
–Sí i no, ja que hi havia companys que parlàvem del tema a partir de fets terribles de guerra com va ser el bombardeig de la nostra ciutat, i d’altres que ho feien a partir de vivències no tan tràgiques i més relacionades amb el conflicte del dia a dia. Més enllà d’aquesta qüestió, l’element comú més important en què tots vam coincidir és la necessitat que tenim tots plegats de treballar en favor de la pau des del municipi.

–Creu vostè que avancem realment en el camí de la pau?
–Avancem en la mesura que som molts els que tenim clar que no és només una preocupació d’Occident. Tots els pobles volen la pau, tothom vol viure sense guerres i així ho vaig poder constatar a Hiroshima. Però malgrat això, malgrat aquests bons desitjos, tots sabem què ha passat al món a través de la història i què passa actualment. En aquest sentit, els desitjos escoltats resultaven gairebé utòpics davant el posicionament que mantenen molts governs al món encara, però és evident que hem de fer tot el possible per apostar per la pau. I ho hem de fer a tots els nivells: familiar, municipal...

–Va coincidir amb l’alcalde Josep Mayoral?
–Un dia i durant uns minuts només. Ell tenia una agenda diferent a la nostra.

–Va tenir la impressió que sabien a Hiroshima què va passar realment a Granollers?
–Les persones que formen part de l’organització Mayor for Peace, sí. I sabien també molt bé les coses que s’han fet i es fan per seguir apostant per la pau.
 
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Publicitat
Publicitat

Opinions

Més opinions

Aparador

7 idees per pagar menys a la factura de l'aigua

7 idees per pagar menys a la factura de l'aigua
giny

Edició en paper

18 de gener de 2018

PublicitatPublicitat
Publicitat