Avui
9.8º 88% 13.0 Km/h
Publicitat

Entrevistes

“Ramon Llull és una persona mal entesa i un gran desconegut, fins i tot ara”

Sònia Casas Cap de redacció de la revista 'Sàpiens' i autora de 'Ramon Llull. Llibre de viatge'

Sònia Casas - Fotografia: Raül Medina
Sònia Casas - Fotografia: Raül Medina
Sònia Casas (Barcelona, 1977), és periodista i cap de redacció de la revista Sàpiens. Resideix a Granollers des de fa tres anys. Ha publicat reportatges sobre història, molts d’ells vinculats a l’Edat Mitjana i a la figura de Ramon Llull. Va ser corresponsal de Catalunya Ràdio a l’Amèrica Llatina i reportera a TV3 i a la CNN en espanyol. Col·labora a diverses ràdios i revistes i ha presentat el programa de televisió Pintant el gris, de la Xarxa. És autora del llibre El món actual: a la recerca d’una nova societat (2014) i aquest desembre, coincidint amb els 700 anys de la mort de Ramon Llull, ha publicat el llibre il·lustrat Ramon Llull. Llibre de viatge.–per Clara M.Clavell

–Per què un llibre il·lustrat?
–La idea va sorgir arran de la docusèrie Jo, Ramon de Som Batabat. Al documental van fer servir imatges il·lustrades i el llibre és un dietari a partir de les ciutats que va visitar Llull intercalant pensament i literatura. Hem fet servir il·lustracions inspirades en les miniatures gòtiques del Breviculum, un llibre il·lustrat. 

–I et poses a la pell del mateix Llull, que presentes parlant-ne en primera persona. És per fer-lo més proper?
–És la gràcia del llibre a banda de les il·lustracions del Sagar. El fa més proper i trenca amb el que he fet fins ara a Sàpiens. Com a exercici narratiu va ser molt interessant. Tot el que s’explica és real i com que ell va escriure aquesta vida coetània, considerada la millor biografia medieval que es conserva de tot el món, tenia molt material per poder fer un llibre biogràfic rigorós.

–Com era Llull?
–És un personatge que, a nivell de pensament, està a l’alçada de Dante. Aquí només ens quedem amb la faceta d’escriptor i va ser un pensador de primer nivell, en aquell moment, per totes les influències que va tenir a l’inici de l’Europa del Renaixement. El seu pensament és molt complex i això fa que tot el que es publica de Llull sigui molt superficial o tan profund que el públic es perd.

I com és el seu llibre?
–Una de les gràcies d’aquest llibre és que ha aconseguit un equilibri entre la part més divulgativa, d’explicar el personatge, i el seu pensament. Però Ramon Llull és una persona mal entesa o un gran desconegut, fins i tot ara que s’acaba l’any Llull.

–I des de Sàpiens ja farà gairebé 15 anys que expliqueu la història. Com s’aconsegueix captar l’atenció de nous públics pel que fa a temes d’història?
Sàpiens, des dels inicis, ha atret un públic que no llegia història i ho hem aconseguit amb el tàndem periodista-historiador. Els historiadors saben tan dels seus temes que quan ho expliquen és massa enciclopèdic o feixuc. Quan el periodista sintetitza aquesta informació, la processa i la transmet amb un llenguatge periodístic és el que fa que la història la pugui llegir qualsevol persona. És molt important entendre que no es pot explicar tot, però sí les coses rellevants i alleugerir el text; posar literatura en el fons.

–I com afecta tot això al nombre de lectors i en definitiva, a les vendes?
–El gruix de lectors són persones d’entre 35 i 45 anys, i els segueixen els majors de 65 anys i un grup de 20 molt potent. Abans de la crisi, l’OJD ens donava audiències de 250.000 lectors que en vendes eren uns 25.000 exemplars mensuals. Ara ha baixat i estem al voltant dels 20.000 exemplars.

–La premsa en paper té futur?
–La sensació és que les revistes de paper han superat el tema digital i que el paper, al final, ha de ser com una experiència sensorial.

–Així, doncs, com veus el futur de la revista?
–Quan vam començar érem pioners però ara hi ha premsa en què es parla d’història. La revista al principi va especialitzar-se en la Guerra Civil. El 2012, arran del procés sobiranista, va ser el nostre any de sacsejada; la gent volia saber sobre la història de Catalunya. Això vol dir que ens hem de reinventar per continuar sent referents i obrir un ventall de temàtiques. Ens agradaria que fos la revista de capçalera de Catalunya i de cara a la primavera farem un nou disseny amb nous temes (científics, d’humanitats, etc.), però amb la història com a punt central. Inclourem més infografia, més periodisme de dades, noves narratives i més reportatges il·lustrats en la línia d’aquest llibre de Llull. Volem atreure nous lectors i fer una revista d’història moderna
Publicitat

Comentaris


No hi ha cap comentari


 


Publicitat
Publicitat

Opinions

Més opinions

Aparador

7 idees per pagar menys a la factura de l'aigua

7 idees per pagar menys a la factura de l'aigua
giny

Edició en paper

18 de gener de 2018

PublicitatPublicitat
Publicitat